Frankische Driehoek 1 5052 BL Goirle T: 013-5342432 E: info@openhof-goirle.nl

Jeugdgemeenteraad

Maak kennis met de Jeugdgemeenteraad Goirle
Op 3 Oktober 2017 werd de nieuwe jeugdgemeenteraad Goirle geïnstalleerd. 16 kinderen uit de groepen 7 van alle basisscholen in Goirle en Riel hebben de komende twee jaar zitting in deze raad. De komende maanden willen we u steeds met 2 leden nader kennis laten maken
Hierbij stellen aan kinderen zich aan u voor!

Finn en Bieke van basisschool 't Schrijverke.Finn woont aan de van Hessen Kasselstraat. Hij heeft zich verkiesbaar gesteld op school en heeft campagne gevoerd met het motto: “Ik wil Goirle nog beter maken”.  Finn vindt het belangrijk dat er aandacht besteed wordt aan de snelheid op de wegen in Goirle. Ook wil hij graag dat kinderen meer buiten gaan spelen i.p.v. gamen achter de PC. Daarvoor moet het buitenspelen natuurlijk wel aantrekkelijk gemaakt worden en zeker iets gedaan worden aan de hondenpoep op alle veldjes!
Over de eerste bijeenkomst in Mainframe zegt hij: “We hebben vooral kennis met elkaar gemaakt, want we kenden elkaar natuurlijk nog niet. Ook hebben we samen besproken welke onderwerpen we willen behandelen in de Jeugdgemeenteraad.” Wat hem opviel bij de opdracht ‘de menselijke knoop’, was dat samenwerken nog niet zo makkelijk is als het lijkt en dat je heel erg goed naar elkaar moet luisteren om ‘uit de knoop’ te komen!
Wil je Finn iets voorleggen zodat hij er iets over kan zeggen in de jeugdgemeenteraad? Je kunt hem gewoon thuis bellen of op school je vragen aan hem stellen!
 
Bieke is 10 jaar en woont in de wijk Groote Akkers. Lieke is een slimme meid. Ze heeft niet echt campagne gevoerd. Bij haar in de klas konden kinderen zich opgeven. Uit die namen werd  er 1 “gegrabbeld’ en dat is dus Bieke geworden. De jeugdgemeenteraad leek Bieke echt iets voor haar omdat ze goed is in dingen bedenken en ze wil graag dat belangrijke zaken voor kinderen in Goirle goed geregeld worden. Belangrijke thema’s voor haar zijn verkeersveiligheid en zwerfafval.
De eerste bijeenkomst in Mainframe was wel wat Bieke er van verwacht had. Ze vond het goed dat iedereen eerst iets vertelde over welke onderwerpen je belangrijk vind en waarom. Bieke: “De volgende keer gaan we uit al deze onderwerpen een paar kiezen waar de Jeugdgemeenteraad zich in gaat verdiepen. Dat besluiten we dan samen door erover te stemmen.”
Heb je vragen aan Bieke? Je kunt haar altijd aanspreken als je haar ziet op school of buiten!


Maud en Julia van OBS Den BongerdMaud is 10 jaar en woont in de Hellen. Het leek haar erg leuk om in de jeugdgemeenteraad te zitten dus heeft ze zich verkiesbaar gesteld. Haar campagne bestond uit een presentatie in de klas. Er waren meerdere kandidaten, dus dat was best spannend. De klas mocht 2 kandidaten kiezen en uiteindelijk hebben de juffen uit deze 2 de beste kandidaat gekozen. Maud wil zich inzetten om meer buitenspeelplaatsen te realiseren. En dan vooral mooie natuurspeelplaatsen want die zijn er niet veel in Goirle. Ze wil ook dat er goed nagedacht wordt over de gebruiksregels voor deze speelplaatsen. Geen toegang voor brommers en scooters bijvoorbeeld, en ook moet er voor gezorgd worden dat het geen uitlaatplaats voor honden wordt. Dat is sowieso een belangrijk onderwerp voor Maud; kinderen moeten lekker buiten kunnen spelen zonder in de hondenpoep te stappen! Ook daar wil ze graag iets aan doen. Over de rondleiding in het gemeentehuis is Maud heel enthousiast. Ze weet nu wat meer over wat ambtenaren doen. Bijvoorbeeld over de afdeling realisatie en beheer, waar onder andere de riolering met camera’s gecontroleerd wordt. Ook het archief vond ze erg interessant.
Wil je Maud spreken over ‘haar’ thema’s? Je kunt haar op school bereiken. Of een brief of mail sturen naar Mainframe
 
Julia is 9 jaar en woont net over de grens in Tilburg. Ze zit in groep 7/8 bij juffrouw Eline. Zij wilde graag in de jeugdgemeenteraad omdat ze goede ideeën heeft over het verbeteren van het milieu en verkeerveiligheid. Ook Julia heeft een presentatie in de klas gehouden en is daar als beste kandidaat uit de bus gekomen. De thema’s waar zij zich sterk voor wil maken zijn zoals gezegd het milieu. Vooral zwerfafval is een groot probleem vindt Julia, daar moet echt iets in verbeterd worden. En ook verkeersveiligheid is een belangrijk thema. Wat haar betreft moet iedereen, jong en oud, veilig kunnen zijn in het verkeer!  Ook Julia vond de rondleiding erg leuk. Ze weet nu wat meer over hoe een gemeente werkt. Zij vond vooral het verhaal over de Goolse Geheimen erg interessant en kende het nog helemaal niet. Wat haar betreft zouden die wel meer bekendheid mogen krijgen. En natuurlijk was een bezoekje aan de kamer van de burgemeester ook iets wat je niet iedere dag meemaakt!
Kan Julia iets voor jou inbrengen in de jeugdgemeenteraad? Spreek haar gerust aan op school of in de klas. Of stuur haar een mailtje of brief.Finn en Sylke van bs de Regenboog .
Finn woont in westen van Goirle, bij VOAB in de buurt. Hij heeft zich verkiesbaar gesteld op school omdat het hem leuk en leerzaam leek om in de Jeugdgemeenteraad te zitten.  Finn vindt het belangrijk dat  er voldoende speeltuintjes zijn in Goirle. Hij wil graag dat kinderen meer buiten gaan spelen i.p.v. gamen achter de PC. Daarvoor moet het buitenspelen natuurlijk wel aantrekkelijk gemaakt worden. Over de bijeenkomst in Mainframe zegt hij: “We zijn begonnen met een samenwerkingsspel. Daarna zijn we in kleine groepjes informatie gaan opzoeken over verschillende thema’s.” Want om je mening te kunnen vormen moet je natuurlijk wel eerst wat meer over dat onderwerp weten!
 Wil je Finn iets voorleggen zodat hij er iets over kan zeggen in de jeugdgemeenteraad? Je kunt hem in de pauze op school altijd aanspreken (10.30u-10.45u). En als het echt belangrijk is mag je hem ook thuis bellen
 
Sylke woont in de wijk de Hellen en zit in groep 7a van bs de Regenboog, de klas van juf Wiene. Belangrijke thema’s voor Sylke zijn het verbeteren van de materialen in de sporthallen en verkeersveiligheid. Daar heeft ze ook campagne mee gevoerd. Ze heeft aan de klas verteld dat zij dit belangrijke onderwerpen vind en gevraagd of haar klasgenoten het daar mee een waren. Die hebben toen op haar gestemd.
Over de bijeenkomst afgelopen week in Mainframe zegt Sylke: “we hebben in kleine groepjes meer informatie opgezocht over 5 onderwerpen: veiligheid, buiten sporten en spelen, afval en milieu, pesten en gezondheid. Mijn groepje had als thema verkeersveiligheid. Ik moest daarover een pitch houden. Dan moet je heel kort en krachtig iets vertellen. Ons groepje vind dat er in Goirle veel te hard met auto’s gereden wordt, zeker in de buurt van scholen. Dat is ontzettend gevaarlijk voor kinderen. Wij willen dan ook dat de snelheid omlaag moet, bijvoorbeeld door het plaatsen van borden of het maken van meer oversteekplaatsen.”
Heb je vragen aan Sylke? Je kunt haar een bericht sturen op Instagram of een briefje sturen naar school.